A Tatros együttes

A Tatros zenekart a közös muzsikálás öröme, valamint a gyimesi és moldvai hagyományos népzene, néptánc és kultúra iránti szerelem hozta létre 1988-ban Budapesten. Máig ebből a forrásból merítünk és újulunk meg.
Fő feladatunknak tekintjük a csángók archaikus zenei dialektusának hű megőrzését, közvetítését, tanítását. Fontosnak és nagy szerencsének tartjuk, hogy eredeti helyszíneken, autentikus zenészektől tanulhattunk, mivel elsődleges célunk, hogy ezen az ízes tájnyelven a lehető leghitelesebben szólaljunk meg. Az autenticitás iránti elkötelezettség mellett ugyanakkor arra is törekszünk, hogy a megtanult elemeket, jelentéseket kreatívan formáljuk élő és megélt, igaz/saját magunkhoz, világunkhoz képest is hiteles zenei történetekké.

Koncerteket és táncházakat tartunk gyerekeknek-felnőtteknek, a műsor igény szerint kiegészülhet hangszer- és táncbemutatóval, ének- és tánctanítással.

Tevékenységek, fellépések…

A zenekarnak meghatározó szerepe volt és van a csángó népzene megismertetésében, népszerűsítésében Magyarországon. A Marczibányi téri Művelődési Központban 1989 és 2004 között elsőként tartottunk rendszeres csángó táncházakat, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A táncház mellett 1990-től éveken át tábort szerveztünk önerőből Szarvason, Novákpusztán, Szeghalmon és Mórágyon, ahol a résztvevők első kézből, meghívott gyimesi és moldvai előadóktól láthatták-hallhatták-tanulhatták zenéjüket, énekeiket, táncaikat. Hasonló jellegű romániai rendezvényeken (Gyimesi Tánctábor, Külsőrekecsini Csángó Fesztivál) rendszeresen részt vettünk, szakmai segítséget nyújtottunk.
Több rangos szakmai fórum, így az Országos Táncháztalálkozó- és Kirakodóvására, a Bécsi Magyar Táncháztalálkozó, a Csángó Bál állandó résztvevői vagyunk. Táncegyüttesek koreográfiáját, profi bábművészek produkcióját kísértük belföldi és külföldi útjaikon egyaránt.

Fennállásunk óta számos magyarországi és külhoni fesztiválon, koncertturnén vettünk részt:

Finnország: Happavesi, Finnugor folkfesztivál
Törökország: Artvin Kafkasöv, Folkfesztivál
Olaszország: Udine, Folk- és Bábfesztivál Velence
Csehország: Prága, Mediawave Fesztivál
Dánia: Ballerup, Folkfesztivál
Svédország: koncertturné
Németország: LipcseZene- és táncfesztivál
Franciaország: Párizs, Magyar Év
Hollandia: Utrec, Magyar Év
Lengyelország: Wraclaw, Magyar Év; Szczecin
Belgium: Brüsszel, Magyar Nagykövetség
Dél- Korea: Chuncheon, Puppet Festival
Ausztria: Bécs, Bécsi Magyar Táncháztalálkozó és táncházak
Románia: Gyimesközéplok, Népzene- és néptánc táborok
          Külsőrekecsin, Külsőrekecsini Csángó Fesztivál

Kiadott lemezek

Zenekarunknak két önálló audiokazettája és két cd-je jelent meg mostanáig:
Lemezek:
Élő zene(Moldvai és gyimesi tánczene)1997
Mária erejével (Petrás Mária és a Tatros együttes), 2006

Szereplünk ezenkívül számos népzenei válogatásban, közreműködőként több rock-, blues- és jazz-zenekarral is megjelentünk közös hanghordozókon. Az együttes segítségével és Kerényi Róbert szerkesztésében több olyan jelentős, mára már pótolhatatlan hanganyag látott napvilágot, amely gyimesi és moldvai mestereink tudását örökíti meg.

AjánlásokAndrásfalvy Bertalan professzor úrtól:Kallós Zoltán, Kossuth-díjas népzene kutatótól: