A Tatros Együttes

Görgesd le a megtekintés érdekében!

A Tatros Együttest a közös muzsikálás öröme, valamint a moldvai és gyimesi csángó hagyományos népzene, néptánc és kultúra iránti szerelem hozta létre 1988-ban Budapesten. A zenekarnak meghatározó szerepe volt a csángó népzene megismertetésében, népszerűsítésében, elsőként tartott rendszeres csángó táncházakat Magyarországon. A zenekar máig a forrásból merít és újul meg, a hagyományban élőktől tanulja és alkalmazza a csángó muzsika fortélyait.

Példaképeik a hagyományos falusi közegben élő Mesterek. Nevét a Tatros folyóról kapta, amely az erdélyi Hargita megye határán, a Csíki-havasokban ered, átszeli a Gyimeseket, majd a Kárpátokat elhagyva Moldvában egyesül a Szerettel.

A zenekar koncerteket, táncházakat tart gyerekeknek és felnőtteknek, a műsor igény szerint kiegészülhet hangszer- és táncbemutatóval, ének- és tánctanítással.

Tevékenységek, fellépések…

A Marczibányi téri Művelődési Központban 1989 és 2004 között elsőként tartott a zenekar rendszeres csángó táncházakat, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A táncház mellett 1990-től éveken át tábort szervezett önerőből Szarvason, Novákpusztán, Szeghalmon és Mórágyon, ahol a résztvevők első kézből, meghívott gyimesi és moldvai előadóktól láthatták-hallhatták-tanulhatták zenéjüket, énekeiket, táncaikat. Hasonló jellegű romániai rendezvényeken (Gyimesi Tánctábor, Külsőrekecsini Csángó Fesztivál) rendszeresen vett részt a zenekar, szakmai segítséget nyújtott.
Több rangos szakmai fórum, így az Országos Táncháztalálkozó- és Kirakodóvására, a Bécsi Magyar Táncháztalálkozó, a Csángó Bál állandó résztvevői. Táncegyüttesek koreográfiáját, profi bábművészek produkcióját kísérték belföldi és külföldi útjaikon egyaránt.

Fennállása óta számos magyarországi és külhoni fesztiválon, koncertturnén vett részt:

Finnország: Happavesi, Finnugor folkfesztivál
Törökország: Artvin Kafkasöv, Folkfesztivál
Olaszország: Udine, Folk- és Bábfesztivál Velence
Csehország: Prága, Mediawave Fesztivál
Dánia: Ballerup, Folkfesztivál
Svédország: koncertturné
Németország: LipcseZene- és táncfesztivál
Franciaország: Párizs, Magyar Év
Hollandia: Utrec, Magyar Év
Lengyelország: Wraclaw, Magyar Év; Szczecin
Belgium: Brüsszel, Magyar Nagykövetség
Dél- Korea: Chuncheon, Puppet Festival
Ausztria: Bécs, Bécsi Magyar Táncháztalálkozó és táncházak
Románia: Gyimesközéplok, Népzene- és néptánc táborok
Külsőrekecsin, Külsőrekecsini Csángó Fesztivál

Kiadott lemezek

Tatros Együttes: Moldvai csángó népzene (1991)
Tatros Együttes: Élő zene - Moldvai és gyimesi táncok (1997)
Petrás Mária és a Tatros Együttes: Mária erejével (2006)

A zenekar szerepel ezenkívül számos népzenei válogatásban, közreműködőként több rock-, blues- és jazz-zenekarral is megjelent közös hanghordozókon. Az együttes segítségével több olyan jelentős, mára már pótolhatatlan hanganyag látott napvilágot, amely gyimesi és moldvai mesterek tudását örökíti meg.


AjánlásokAndrásfalvy Bertalan professzor úrtól:Kallós Zoltán, Kossuth-díjas népzene kutatótól: